Diploma’s werken in de beveiliging

Diploma’s werken in de beveiliging

Welke diploma's heb je nodig om te werken in de beveiliging?

Welke diploma's heb je nodig om te werken in de beveiliging? Dit is een vraag die veel potentiële beveiligers zich afvragen en ook een vraag die veelal aan ons wordt gesteld.
Natuurlijk geven wij jou antwoord op deze belangrijke vraag. “Welke diploma's heb je nodig om te werken in de beveiliging?”


Opleidingen voor werken in de beveiliging

Om in de beveiliging te werken heb je keuze uit veel verschillende studies. Van MBO opleidingen en HBO opleidingen tot WO master opleidingen.
Om te mogen werken in de beveiliging, bij bijvoorbeeld een beveiligingsbedrijf, heb je minimaal je MBO 2 diploma ‘beveiliger’ nodig. Enkele opleidingen om te werken in de beveiliging op een rij:

MBO opleidingen in de Beveiliging

MBO 2 opleiding 'Beveiliger'

Met de MBO 2 opleiding beveiliger is het mogelijk om in de beveiliging te werken. Je wordt opgeleid tot beveiliger, evenementenbeveiliger, mobielsurveillant, winkelsurveillant en persoonsbeveiliger. Tijdens deze opleiding wordt er veel aandacht besteed aan je ontwikkeling op het gebied van sociale en communicatieve vaardigheden. Ook het opstellen van rapportages en het gebruik van ICT wordt sterk onder de aandacht gebracht.

De opleiding wordt aangeboden in de beroep opleidende leerweg (Bol) en in de beroepsbegeleidende leerweg (Bbl). De opleidingen duren 1 tot 3 jaar.
Heb je je MBO 2 diploma ‘Beveiliger op zak en wil je liever een leidinggevende functie in de beveiliging? Dan is de MBO 3 opleiding Coördinator Beveiliging een slimme vervolgopleiding.

MBO 3 opleiding Coördinator Beveiliging

In de opleiding Coördinator Beveiliging wordt je opgeleid tot groepsleider, teamleider of object op niveau 3 objectcoördinator. De opleiding duurt 1 tot 2 jaar, afhankelijk van je eigen inzet en leergierigheid. Naast de lessen doe je ook beroepspraktijk op bij een erkend leerbedrijf.

Als coördinator beveiliging krijg je de leiding over de beveiliging van een (of meerdere) gebouw, terrein of een alarmcentrale. Je geeft leiding over een team van beveiligers en zorgt ervoor dat het beveiligingswerk (link beveiligingswerk) zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, delegeert taken en lost problemen en incidenten op.

Met deze opleiding is het mogelijk om door te groeien naar de functie van unitmanager, regiomanager, beveiligingsadviseur of veiligheidsadviseur. De opleiding duurt 2 tot 4 jaar. Meld je aan voor de opleiding Coördinator beveiliging.

MBO 4 opleiding Allround Politiemedewerker

De MBO 4 opleiding allround politiemedewerker is een vierjarige opleiding waarin je wordt opgeleid tot allround politiemedewerker (hoofdagent). Je leert alle aspecten van het politievakgebied. Jij als allround politiemedewerker draagt zorg (samen met je collega’s) voor de veiligheid van de Nederlandse samenleving.
Tijdens de opleiding Allround Politiemedewerker wordt je opgeleid voor de kertaken van de politie. Hierbij kan je denken aan intake, handhaven, noodhulp, opsporten, signaleren en adviseren.

HBO opleidingen in de beveiliging

Op HBO niveau worden er diverse opleidingen aangeboden richting beveiliging. Wij hebben enkele HBO opleidingen voor je op een rij gezet:

HBO opleiding Integrale Veiligheid

Met de opleiding Integrale Veiligheid wordt je opgeleid tot veiligheidsexpert. Je hebt een doel voor ogen en dat is een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving. Na het afronden van deze opleiding kan je complexe veiligheidsproblemen oplossen en houd je overzicht in crisissituaties.
Je onderzoekt veiligheidsvraagstukken en bekijkt ze vanuit diverse invalshoeken: de juridische, economische, psychologische en bestuurskundige invalshoek. Je signaleert problemen, zet projecten op en bewaakt continue de veiligheid. De opleiding omvat een combinatie van security, BHV en onderzoekstechnieken.
Na het afronden van de HBO opleiding Integrale Veiligheid is het mogelijk om aan de slag te gaan als:
•    Riskmanager
•    coördinator evenementen beveiliging
•    veiligheidsadviseur
•    preventiemedewerker
•    beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid

HBO opleiding Security Management

Interesse in de opleiding Security Management? Dan is het belangrijk dat je het leuk vindt om mensen, processen of gebouwen te beveiligen en de achterliggende thema’s zoals management, crisismanagement en integrale veiligheid daarbij in te zetten.

De opleiding Security Management richt zich op informatiebeveiliging, IT-beveiliging, fysieke beveiliging, personeelsbeveiliging. Onderwerpen die aan de orde komen zijn criminologie, integrale veiligheid, crisismanagement en risicomanagement.  Je wordt opgeleid tot expert op het gebied van Security Management. Je ontwikkelt kennis en vaardigheden zodat je IT succesvol kunt inzetten bij de beveiliging van belangrijke informatie.

WO opleidingen in de beveiliging

WO Bacheloropleiding Criminologie

De WO Bacheloropleiding Criminologie is een drie jarige opleiding gericht op de betekenis, oorzaken en gevolgen van criminaliteit. Andere belangrijke onderwerpen die worden behandeld zijn ook de gevolgen voor slachtoffers, de maatschappij en maatregelen in het bestrijden van criminaliteit. Je leert over het ‘hoe en waarom’ van criminelen. Onderzoek naar wat criminaliteit is staat centraal. Als je besluit Criminologie te gaan studeren heb je waarschijnlijk een fascinatie voor misdaad.
Indien je echt als Criminoloog aan de slag wilt, kun je na de Bacheloropleiding de Master Criminologie volgen.

Minor Security, Safety & Justice

De Tu Delft en de Universiteit leiden bieden de Minor Security, Safety & Justice aan. De Minor Security, Safety & Justice is een multidisciplinaire opleiding met zowel technische als niet-technische onderwerpen. Actuele thema’s rondom veiligheid, beveiliging en rechtvaardigheid en onderliggende wetenschappelijke grondbegrippen die daar bij horen worden behandeld. Je leert om te gaan met actuele veiligheidsvraagstukken rondom terroristische dreigingen, criminaliteit, integrale  veiligheid en stabiliteit.

Geen diploma om te  werken in de beveiliging?

Nog geen diploma’s om te werken in de beveiliging op zak? Check: werken in de beveiliging zonder diploma?
Onze vacatures in de beveiliging vind je hier.

Vind op onderwerp